Pemakanan Semasa Berpantang Selepas Bersalin
Cadangan pemakanan berikut boleh dijadikan panduan untuk ibu-ibu selepas bersalin.
Minggu Pertama:
Minggu Pertama:
- Makanan yang lembut seperti bubur dan bijirin.
- Makanan yang tidak berangin, berminyak dan berbisa.
- Ikan haruan, selar kuning dan bawal putih.
- Sayuran seperti sawi
- Makanan yang berkhasiat dan berprotein (susu).
- Minyak yang tidak berkolesterol seperti minyak bijan.
- Sayu-sayuran hijau dan ulaman dibenarkan.
- Jamu dan herba
- Kurma cina
- Makanan yang berkhasiat seperti sup
- Ulaman yang dibenarkan seperti pegaga untuk memulihkan tenaga
- Jamu dan herba
- Makanan yang memberi tenaga atau lebih berat (ayam kampung)
- Sayur-sayuran hijau dan ulam-ulaman yang dibenarkan.
- Jamu dan herba
- Ikan haruan, ikan yu, bawal putih, belut
- Ulaman tempatan seperti halia, lengkuas, pegaga, pucuk mengkudu, kunyit, serai, ulam raja
- Burung puyuh, burung merpati
- Ayam kampung
- Jeli gamat
- Sayur sawi
- Makanan yang boleh memanaskan badan
- Makanan atau minuman yang berbisa dan tajam seperti air tebu, air bergas, nenas, makanan laut
- Makanan yang menyebabkan kegatalan seperti udang, sotong, ayam
- Makanan yang berangin seperti nangka, petai, pulut, ubi kayu
- Kurangkan makanan yang berlemak
- Ikan jenis gatal dan berbisa seperti terubuk, ikan duri, cencaru
- Sayuran yang menjalar dan sejuk seperti kangkung, timun, kobis, bayam, labu
Comments
Post a Comment